Project Description

EcoTarium

Michael_Singer_Ecotarium_50

Worcester, Massachusetts

Michael Singer was commissioned to lead a master planning process for the expansion and re-configuration of the New England Science Center now known as the EcoTarium. The mission of the EcoTarium is providing the public with an understanding of the role of ecology and natural systems in our lives. The main building was designed by Edward Durell Stone and built in 1968. The master plan included renovation of the main building and visually opening it up its back with a floor-to-ceiling curtain glass wall that provides views out from the building’s central staircase. The renovation brings light into the core of the main building and connects it to the surrounding campus landscape. Michael Singer also created the emerging garden and water and ice wall directly adjacent to this new transparent wall to reflect the changing seasons and landscape. Singer Studio also designed and constructed the exhibits and the new gift shop within the building.

This project was featured in an article about Michael Singer’s work, appearing in the New York Times Sunday Arts Section and can be read here.

Artist / Designer: Michael Singer
Singer Studio Project Manager: David Loomis
Architecture Design Team: Ken Radtkey, Yianni Doulis
and Brook Muller at Blackbird Architects, and Karol Kawaky
EcoTarium Director: Laura Myers
Programs and Exhibitions: Dolores Root
Architects of Record: Sasaki Associates
Water Exhibition: Matt Maleska
Photography: David Stansbury