Project Description

Contemplative Garden and Shelter

Michael_Singer_La_jolla_thumb

La Jolla, California

For a private residential site in La Jolla, California, Michael Singer was commissioned to design and construct a sculpture, pavilion, pathway and plantings. A stepped and terraced pathway leads to the top of the hill where the shelter provides a place to view the ocean. The shelter walls are custom redwood trellises planted with vines. Layers of wood beams and trellis, transparent glass panels and planters form the roof of the shelter. A swing bench hangs from brass straps attached to the beams. The site for the granite and bronze sculpture Ritual Series/ Map of Memory 1990 is cut into the hillside; the surrounding earth is retained by a redwood wall containing planter pockets. Mesquite trees grow along the pathway and around the pavilion. The overlook landscape is carpeted with low ground covers and mosses with custom concrete steps and stepping stones emerging from the blanketed earth.

Artist: Michael Singer
Singer Studio Project Team: Sterling McMurrin,
Rick Epstein, Alan Chapman, Bob Hannum, and Paul Tuller
Photography: Vern Cheek

 

Contemplative Garden and Shelter